Uklízíme sklad! Ušetřete nyní až do výše 40% na vybrané produkty!

Kategorie
 
 
 
 
 

Jak k zapojení zásuvky - Návod

Blog
02.05.2023

Připravili jsme jednoduchý a stručný návod k zapojení zásuvek pro každého. Přečtěte si postup krok za krokem a pusťte se do montáže. Dozvíte se i na co si dát pozor při montáži běžných zásuvek, zásuvek seřazených za sebou ale i exteriérových zástrček. Obohaťte se o zajímavé informace ohledně zapojování zásuvek s naším blogovým článkem. Čtení vám zabere 5 minut a informace z článku využijete po další roky.

Následující článek je určen pro každého, kdo se chystá zapojit nové zásuvky, ale nevědí jak na to. V tomto návodu vám krok za krokem vysvětlíme postup, kterým vám doporučujeme řídit se. Pokud s prací ohledně elektřiny nemáte zkušenosti, myslíte na to, že manipulace s elektrickým proudem je nebezpečná. V případě jakýchkoli nejasností se obraťte na elektrikáře.

Připravte si náš návod, materiál a potřebné nástroje a pusťte se do zapojování nových zásuvek!

  1. Před zahájením jakýchkoli prací je důležité zajištění správných nástrojů a materiálu. K zapojení zásuvky budete potřebovat například elektrikářské nůžky, střihač drátů, šroubovák, zásuvku a kabely.
  2. Před zahájením jakýchkoli prací musíte vypnout proud. Najděte skříňku s pojistkami, která zajišťuje elektrický proud, pro místo, ve kterém budete pracovat.
  3. Pokud jdete nahradit starou zásuvku novou, musíte starou zásuvku odstranit. K odstranění použijte šroubovák pro uvolnění šroubů, kterými je zásuvka upevněna.
  4. Pokud je zásuvka odstraněna, na drátech mohou být viditelné známky oxidace. Tuto vrstvu musíte odstranit pomocí brusného papíru nebo elektrikářských nůžek.
  5. Přiveďte kabel na místo instalace. Musíte jej odebrat ze stávající zásuvky nebo odpojovacího bodu.
  6. Na zásuvce jsou označeny póly pro přípojku fázového, nulového a ochranného vodiče. Kabel musíte podle označení připojit. Při přípojce musíte postupovat velmi opatrně a ujistit se, že je vše správně připojeno.

Zapojení zásuvek je opravdu jednoduché. Pokud však máte pochybnosti a nejste si jisti, zda montáž zvládnete, zavolejte si na pomoc odborníky.

Na co si dát pozor při zapojení zásuvky?

Při zapojení zástrčky je důležité dbát na bezpečnost a správný postup. Zde je seznam 5 věcí, na které je třeba si dát pozor při montáži.

  1. Vypněte proud - před jakýmkoli zásahem do prostor s elektrickými rozvody musíte vypnout proud, abyste zabránili úrazům. Před zahájením práce se ujistěte, že jste zajistili správnou pojistku ve skříňce s pojistkami.
  2. Používejte správné nástroje - při práci s elektrickými zařízeními byste měli používat správné nástroje, které jsou určeny pro danou práci.
  3. Poznejte barvy drátů – při připojování drátů k zásuvce musíte vědět, který drát jde, do kterého pólu. Barvy drátů se mohou lišit v závislosti na zemi, ve které se nacházíte. Obvykle bývá fáze vyznačena červenou nebo hnědou barvou, nula modrou barvou a ochranný vodič žluto-zelený.
  4. Správné připojení drátů - připojení drátů musí být správné a pevné. Dráty musí být dobře odizolovány a měly by být zapojeny do správného pólu, aby se předešlo poruše obvodu nebo zasažení elektřinou. Při zapojování drátů se ujistěte, že jsou pevné a nezpůsobí nežádoucí pohyby.
  5. Testování - po zapojení zásuvky byste měli otestovat zda funguje správně. Vyzkoušejte zařízení, které chcete připojit k zásuvce, abyste se ujistili, že proud správně přenáší.
  6. Postup je vždy stejný, nezáleží na tom zda zapojujete zásuvky do kuchyně, obývacího pokoje nebo kanceláře.

Zapojení zásuvek za sebou

Zapojení více zásuvek za sebou může být užitečné, pokud potřebuje více zástrček pro připojení různých zařízení v jedné místnosti nebo na jednom místě. Zde jsou některé věci, které byste měli zvážit při zapojení zásuvek za sebou:

  1. Správná kapacita - když připojujete více zásuvek za sebou, musíte zajistit, aby celková zátěž nevyšla nad kapacitu obvodu. Pokud se připojuje příliš mnoho zařízení, může to způsobit přepětí a selhání obvodu.
  2. Správné použití prodlužovaček - pokud potřebujete zapojit více zásuvek za sebou, můžete použít prodlužovačku. Tento způsob doporučujeme zvláště pokud nepotřebujete více zástrček na jednom místě používat každý den.
  3. Správné připojení zásuvek - Když připojujete více zásuvek za sebou, musíte se ujistit, že jejich připojení je správné. Dráty by měly být dobře odizolovány a měly by být zapojeny do správného pólu. Zásuvky by se neměly připojovat příliš těsně spolu, protože může nastat zkrat.
  4. Bezpečnostní opatření - když připojujete více zásuvek za sebou, musíte dbát na bezpečnost. Nepoužívejte zařízení s poškozenými kabely nebo připojeními. Vždy odpojte zařízení, která nepoužíváte, abyste zabránili přehřátí proudů.
  5. Pravidelná údržba – pravidelná údržba vašich zásuvek a obvodu je důležitá. Zabráníte díky ní selhání a zabezpečíte správné fungování. Máte-li jakékoli pochybnosti o bezpečnosti nebo správném používání více zásuvek za sebou, kontaktujte kvalifikovaného elektrikáře.

Dodržujte všechny potřebné předpisy, abyste zajistili sobě a vašemu okolí bezpečnost.

Venkovní vypínače a zásuvky

Vnější vypínače a zásuvky jsou užitečné, neboť umožňují přístup k elektrické energii v exteriérové ​​oblasti, kde mohou být použity pro připojení zařízení, jako jsou zahradní svítidla, elektrické nářadí, čerpadla a mnoho jiného. Přečtěte si 4 body, které musíte zvážit při použití vnějších vypínačů a zásuvek:

  1. Ochrana před povětrnostními podmínkami - vnější vypínače a zásuvky by měly být vyrobeny z materiálů odolných proti povětrnostním podmínkám, jako jsou dešťové, sněhové a větrné podmínky. Před použitím vnějších zásuvek a vypínačů byste měli zkontrolovat, zda jsou odolné proti vodě a prachu a zajistit aby byly namontovány v místech, kde nebudou vystaveny přímému slunečnímu záření.
  2. Správná instalace - vnější vypínače a zásuvky by měly být nainstalovány kvalifikovaným elektrikářem. Instalace by měla zahrnovat ochranné prvky jako jsou ochranné kryty, které chrání zásuvky před prachem a vlhkostí. Kabely by měly být správně připevněny a izolovány a měly by být vzdáleny od potenciálních nebezpečných oblastí.
  3. Bezpečnostní opatření - vnější vypínače a zásuvky by měly být používány pouze pro použití v exteriéru a měly by být umístěny mimo dosah dětí. Zástrčky by se neměly přetěžovat, protože to může vést k selhání obvodu nebo ke zkratu.
  4. Údržba - pravidelná údržba vnějších vypínačů a zásuvek je důležitá, aby se zabránilo jejich selhání a zajistilo se správné fungování. Máte-li jakékoli pochybnosti o bezpečnosti nebo správném používání vnějších vypínačů a zástrček, kontaktujte elektrikáře.

Venkovní zásuvky jsou velkou pomocí zejména na rodinných domech. Usnadní vám práci a ušetří čas, protože se nebudete muset trápit s kabely a prodlužovači v případě potřeby použití elektřiny při práci kolem domu.

Při výběru zásuvek si dejte záležet na jejich kvalitě, abyste předešli brzkému opotřebení, poškození nebo jiným problémům. Pokud si s výběrem zásuvek nevíte rady, přečtěte si náš článek, který vám s výběrem hravě poradí. Na produkty v našem e-shopu vám dáváme záruku kvality! Tak neváhejte a vyberte si ty nejlepší produkty za skvělé ceny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze