Uklízíme sklad! Ušetřete nyní až do výše 40% na vybrané produkty!

Kategorie
 
 
 
 
 

Jak vybrat ty správné hmoždinky do sádrokartonu

Blog
02.01.2023

Neumíte se rozhodnout či sáhnout po kovových nebo plastových hmoždinkách do sádrokartonu? V dnešním stručném článku vám obě možnosti v krátkosti vysvětlíme a po jeho přečtení si snadno vyberete typ, po kterém sáhnete.


 

 

 

Jak vybrat ty správné hmoždinky do sádrokartonu


Sádrokarton je materiálem, který je ve stavebnictví stále více a více využíván, a také oblíbenější. Dělníci oceňují jeho lehkost a jednoduchou manipulaci. Sádrokarton je vyroben z papíru a sádry. Jeho obliba vzrostla díky tomu, že není nutné náročné zdění, práce s těžkými cihlami nebo pracné míchání a vyrábění malty.

Sádrokarton a jeho montáž jsou poměrně jednoduchá. Prvním krokem při práci s ním je nařezání sádrokartonu na velikosti, které potřebujeme k pokrytí konkrétního místa. Nařezat se může pomocí nožů nebo pily, závisí to na druhu sádrokartonu. Když je připraven, můžeme jej začít upevňovat na zeď, respektive na podkonstrukci. A nakonec na sádrokarton můžete nanést povrchové nátěry jako například penetrak, omítka a podobně, dle potřeby. Detailní popis montáže naleznete na webu. Ideální však je zavolat si na práci odborníků.

Hledáte-li způsob, díky kterému budete moci do stěn připevnit nábytek, budete potřebovat hmoždinky. Do stěn vyvrtáte díry, do kterých se budou hmoždinky připevňovat. Jak vybrat ty správné?

Známe 2 typy hmoždinek:

  1. plastové
  2. kovové

Plastové hmoždinky

Plastové hmoždinky mají nižší nosnost. Jejich instalace do navrtané díry je však jednodušší než u druhého typu. Zvládnete to i rukou nakolik se plastové zoubky snadno přizpůsobí otvoru a jejich zásun je poměrně jednoduchý. Jsou vyrobeny z nylonu.

Ideální jsou pro upevnění lehčích polic a břemen, na kterých nebude uloženo nic s velkou váhou. Můžete nad nimi uvažovat iv případě, že potřebujete zavěsit na zeď kuchyňskou linku nebo jiné podobné skříňky.

Kovové hmoždinky

Kovové hmoždinky unesou břemena s vyšší váhou. K jejich upevnění do zdi budete potřebovat speciální montážní kleště, se kterými bude toto osazování jednodušší. Cena kovových hmoždinek je vyšší, ale materiály, ze kterých jsou vyrobeny, se vyznačují vysokou kvalitou, kterou vám garantují. Výhodou je i již zmíněná vysoká nosnost. Jejich využití je vhodné při montáži skříněk, obývacích stěn, kuchyňské linky a vysoce zatížených polic.

Před upevněním obou typů spojovacích materiálů je třeba otvor v sádrokartonu, betonu, zdi a ostatních, vyčistit pro snazší zavádění.

Prohlédněte si náš web DATOF.CZ a širokou nabídku různých kategorií spojovacích materiálů. Věříme, že si opět přijdete na své a to navíc za ty nejlepší ceny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze