Uklízíme sklad! Ušetřete nyní až do výše 40% na vybrané produkty!

Kategorie
 
 
 
 
 

Panty na dveře - Jak si vybrat ty správné

Blog
08.12.2022

Panty na dveře jsou důležitou součástí křídlových dveří. Díky nim umíme dveře otevírat a zavírat. Pokud si nejste jisti pro který typ se rozhodnout, my vám v dnešním článku o pantech povíme více. Po jeho přečtení budete vědět, po kterých pantech sáhnout.


 

 

 

Výběr těch správných pantů na dveře může být občas výzvou. Avšak nezoufejte! V článku si přiblížíme jednotlivé typy pantů a věříme, že vám pomůžeme usnadnit jejich výběr.

Panty jsou důležitou a nedílnou součástí interiérových i exteriérových křídlových dveří. Mají nosnou roli a jsou na ně nasazeny dveře. Podle varianty pantů se křídlo může otevírat do určitých stupňů. Existují také nastavitelné panty, u kterých si sami zvolíte stupeň otevírání. Můžete také sáhnout po pantech, které nebude příliš vidět a budou jednotně se stěnou nebo po výraznějších designových, které budou zároveň dekorací.

Panty jsou připevněny k zárubním, které jsou vloženy do zdi a křídlo dveří se na ně nasune. Je to jednoduchý způsob osazení dveří. Chcete se odlišit od většiny? Sáhněte po dvoukřídlých dveřích! Dodají domácnosti honosnější estetický design. Při otevření obou křídel bude prostor opticky působit otevřenější a prosvětlenější.

Které z pantů zvolit?

Přečtěte si o blíže popsaných variantách závěsů.

Panty na plastové dveře

Mají pěkné vizuály, čímž mohou podtrhnout design dveří. Častokrát disponují bezpečnostní pojistkou, zejména u exteriérových dveří. Jelikož plastové dveře najdou své využití převážně v exteriéru, vyznačují se také vysokou odolností vůči vnějším činitelům jako jsou například vítr, sníh, vysoké teploty a jiné povětrnostní podmínky.

Kované panty na dveře

Máte rádi ornamenty a podobné vzory? Jedinečně kované panty na dveře jsou pro vás ty pravé! Využívají se převážně v exteriéru na dveře, vrata a brány. Výborně se budou hodit do vintage stylů. Dekorační panty mají vysokou nosnost a odolnost vůči počasí. Můžete sáhnout po pantech průmyslově vyráběných nebo oslovit šikovné, slovenské kováře o vyrobení pant přesně podle vašeho vkusu, který mu důkladně popíšete.

Samozavařovací panty na dveře

Samozatvařovací panty na dveře mají ve svém nitru zavedenou pružinu, která docílí samozavírací funkce křídlových dveří. Pomocí nastavení dosáhnete vámi potřebné předpětí pružiny a síly zavírání. Vyhnete se díky nim bouchání dveřmi, pružina je při zavírání přibrzdí a doraz dveří k zárubni proběhne v tichosti. Nosnost pantů si zvolíte na základě rozměrů a váhy dveří. Nabídka je široká.

Nastavitelné panty

Nastavitelné panty lze nastavit do několika úhlů. Kompletně provedený závěs umožňuje nastavení křídla nejčastěji ve třech polohách.

Panty na skleněné dveře

Pro tento typ dveří jsou nejčastěji využívány dvě varianty pantů.

  1. Sklo je zasunuto do pantu mezi dvě úchytky.
  2. Do skla je třeba provrtat díru podle rozměrů pantů, přes kterou se dveře nebo sklo budou vkládat, případně nasouvat na pant. Pro provrtání skla oslovte zkušeného sklenáře.

Jaká je role dveří?

Ve většině domácnosti disponují dveřmi všechny místnosti a jejich úkolem je zajistit lidem a zvířatům bezproblémový přechod z prostoru do prostoru. Chrání naše domovy od nezvaných hostů. Díky dveřím můžeme usměrňovat teplotu vzduchu v domácnosti. Pokud se vám pokoj zdá přehřátý, jednoduše otevřete dveře a teplý vzduch se krásně propojí s chladnějším nebo naopak. Pokoj můžete po uzavření vyhřát mnohem rychleji. Překáží vám hlasitý televizor z vedlejší místnosti? Díky dveřím můžete ujít do vedlejšího pokoje a ztlumit zvuky televizoru zavřením dveří. Dveře jsou dalším z praktických a designových doplňků každé domácnosti.

Pokračujte ve čtení a popíšeme vám 4 druhy nejpoužívanějších dveří na Slovensku.

Plastové dveře

Při slovním spojení plastové dveře si většina lidí představí dveře bílé barvy z kvalitních plastů. To ovšem není pravidlem. Dnes se již na trhu nacházejí dveře v mnoha barevných variantách nebo s imitací dřeva. Panty k nim je také snadné sladit do stejného barevného tónu. Plastové dveře se vyznačují vyšším stupněm ochrany. Zakoupíte je v obchodech již připravené k použití nebo je druhou možností dát si je vyrobit na míru.

Dřevěné dveře

Zákazníci už tento typ dveří moc nepreferují, avšak stále se najdou milovníci nesmrtelné dřevěné klasiky. Jejich ochrana je o něco nižší. Dřevo a vintage design jdou skvěle k sobě a spolu s kovanými panty na dveře vytvoří dokonalou vintage harmonii, která stáhne všechny návštěvníky do příjemné atmosféry už na první pohled. Pokud si nepotrpíte na designy a volíte do svého domova zkrátka jen to co se vám líbí, využijte ke dveřím ze dřeva jednodušší panty. Skvělé by mohly posloužit nastavitelné nebo samozavírací panty, které nejsou tak výrazné.

Skleněné dveře

Interiérové ​​dveře ze skla jsou v moderních a minimalistických domácnostech naprostým trendem. Zkuste je osadit v celé domácnosti nejen v koupelně. Budete pozitivně překvapen jaký prosvětlený prostor nabudete ve svém domově. Nemusíte se bát jejich poškození nakolik se vyrábějí z nejkvalitnějších, minimálně 8mm silných a odolných skel, případně iz lepeného, ​​kaleného skla.

Bezpečnostní dveře

Výběrem bezpečnostních dveří zajistíte své domácnosti ochranu před zloději, hluku ale i požárem. Mají v sobě zabudovaný ocelový rám, který zajistí ochranu. Cenově se pohybují výše oproti jiným dveřím, ale investice je na několik let předem. Vyberete si ze šesti bezpečnostních skupin. První skupina představuje jednoduchou ochranu a šestá nejvyšší, takzvanou trezorovou ochranu. Doporučujeme vám vybrat si z nabídky českých certifikovaných dveří, které garantují skutečnou spolehlivost.

Věříme, že si díky informacím z našeho článku snáze vyberete panty, které budou ideální pro vaše exteriérové ​​nebo interiérové ​​dveře. Neváhejte a prohlédněte si nabídku našich kvalitních a výhodných pantů ještě dnes!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze