Uklízíme sklad! Ušetřete nyní až do výše 40% na vybrané produkty!

Kategorie
 
 
 
 
 

Podle čeho vybírat elektrickou zásuvku?

Blog
02.05.2023

Elektrická zásuvka je součástí každé domácnosti. Můžeme díky nim plně využívat oblíbené elektrospotřebiče. Proto je výběr správné zásuvky opravdu důležitý. V článku vám přiblížíme typy zásuvek, se kterými se nejčastěji setkáváte. Přiblížíme vám i materiály, ze kterých jsou zásuvky často vyráběny a v krátkosti vám popíšeme montáž zásuvek. Upozorníme vás na další faktory, na které je třeba si dát pozor při výběru. Pusťte se do čtení našeho článku.

Elektrické zásuvky jsou nezbytnou součástí každého interiéru. Bez nich byste nemohli používat oblíbená elektronická zařízení. Proto je důležité vědět, jak si vybrat tu správnou elektrickou zásuvku pro vaše potřeby. V tomto článku se dozvíte, podle čeho vybrat elektrickou zásuvku, která bude splňovat vaše požadavky.

Jaké známe typy zásuvek?

Existuje mnoho typů elektrických zásuvek. Mají různé vlastnosti a funkce. Většina zásuvek se liší počtem a velikostí otvorů pro zásuvky. Mezi nejběžnější typy patří jednoduché, dvojité a trojité zásuvky, výsuvné zásuvky a elektrické zásuvky ve vestavné desce.

Jednoduché zásuvky mají jeden otvor pro zásuvku a jsou vhodné pro zařízení, která nejsou příliš náročná na elektrickou energii. Může se jednat o lampu, nabíječky nebo malá elektrická zařízení. Jsou také ideální pro malé prostory.

Dvojité zásuvky mají dva otvory pro zásuvky. Jsou vhodné pro použití v kuchyni, obýváku nebo ložnici. Tento typ zásuvky je ideální pro použití se dvěma zařízeními najednou, například pro televizi s DVD přehrávačem nebo pro stolní lampy.

Trojité zásuvky mají tři otvory a jsou vhodné pro použití v místnostech s větší frekvencí používání elektroniky. Může se jednat například o kanceláře, místnosti na cvičení nebo kuchyně. Připojit můžete až 3 zařízení najednou.

Elektrická zásuvka ve vestavné desce se odlišuje od běžné zásuvky tím, že je namontována do desky. Můžete se rozhodnout sami o tom, jaký počet otvorů si přejete mít v desce namontován. Zvažte také to, jaká zařízení budou k proudu připojena, abyste zabezpečili dostatečnou kapacitu pro elektrické proudy.

Výsuvná zásuvka má mnoho výhod. Je praktická a šetří místo. Díky jejímu mechanismu může být vysunuta jen během jejího používání. Nejčastěji se používá na místech, kde je málo prostoru pro zapojení kabelů nebo tam, kde jsou kabely překážející a vytvářejí na první pohled chaos. Může se jednat o pracovny, kuchyně a jiné místnosti.

Z jakých materiálů jsou zásuvky vyráběny?

Materiál, ze kterého je zásuvka vyrobena může mít vliv na její vzhled, životnost a funkčnost. Existují různé materiály, které se používají k výrobě zásuvek. Může se jednat například o plast a kov.

Plastové zásuvky jsou často ekonomicky výhodné a mají nízkou hmotnost. Bývají dostupné v různých barvách a designech, které umožňují jejich přizpůsobení různým dekorativním stylům a prostředím. Výhodou plastových zásuvek je jejich odolnost vůči korozím a možnost použití ve vlhkých prostředích. Jejich nevýhodou je nízká pevnost a životnost v porovnání s kovovými šuplíky.

Kovové zásuvky jsou obvykle výkonnější než plastové. Vyrábějí se z hliníku nebo nerezu a jsou vhodné pro různá prostředí od kanceláří, přes domácnosti až po průmyslová místa. Výhodou kovových zásuvek je vysoká pevnost, odolnost a dlouhá životnost. Kovové zásuvky bývají vybaveny lepší ochranou proti elektrické zátěži a zaručují delší životnost a lepší funkčnost. Jejich nevýhodou je vyšší cena a hmotnost.

Při výběru materiálu zásuvky je důležité zvážit prostředí, ve kterém bude zásuvka používána. Plastové zásuvky jsou vhodné pro prostředí s vysokou vlhkostí. Kovové zásuvky jsou vhodné i pro náročnější prostředí, jako jsou průmyslové zóny.

Průběh montáže zásuvky

Montáž elektrické zásuvky je kritickým krokem při instalaci elektrické sítě. Zde je postup instalace a několik bezpečnostních opatření, která je nutno při montáži dodržovat:

1. Zabezpečte přívod elektrické energie: Předtím, než začnete instalovat elektrickou zásuvku, je třeba zajistit přívod elektrické energie. Zastavte elektrický proud v oblasti kde budete zásuvku umisťovat.

2. Vyberte místo instalace: Umístěte zásuvku tak, aby byla v dosahu uživatele, ale zároveň bezpečně vzdálena od zdroje vody nebo tepla.

3. Příprava: Odstraňte krycí plech zásuvky a odpojte kabely, které k ní jsou připojeny. Následně musíte vrtáním otvoru ve zdi připravit místo pro zásuvku.

4. Vložte zásuvku do otvoru: Vložte zásuvku do otvoru a upevněte ji na místě pomocí šroubů a spon. Důležité je ujistit se, že zásuvka je správně a bezpečně přichycena.

5. Připojení kabelů: Připojte kabely k zásuvce podle schématu zapojení. Kabely připojte pomocí šroubů na zásuvce. Dbejte na to, aby byly vodiče dobře stočené a pevně utažené.

6. Zkontrolujte připojení: Než znovu zapojíte dodávku elektřiny zkontrolujte zda jsou všechna připojení správně a bezpečně utažena.

 Nástroje, které budete potřebovat k instalaci, zahrnují vrtačku, šroubovák, nůžky a izolační pásku. Vždy dodržujte bezpečnostní opatření, jako například používání rukavic a ochranných brýlí během instalace. Důležité je i odpojení proudu předtím, než s montáží začnete. Pokud nejste zkušený elektrikář, je nejlepší požádat odborníka o pomoc s instalací.

Na co další si dát při výběru zásuvky pozor?

Při výběru elektrické zásuvky si dejte pozor na tyto faktory:

  1. Velikost místnosti: Při výběru zásuvky je důležité zvážit velikost místnosti. Pokud se jedná o velký prostor, je možno vhodné zvážit zásuvku s více výstupy, abyste mohli připojit více zařízení najednou. Pokud se jedná o menší místnost, stačí většinou jedna zásuvka s jedním výstupem.
  2. Údržba elektrických zásuvek: Elektrické zásuvky by měly být pravidelně kontrolovány a udržovány. Pokud zjistíte jakékoli poškození nebo problémy s funkcí zásuvky, měli byste ji co nejdříve nechat opravit. Pravidelné čištění zásuvek snižuje riziko požáru.
  3. Bezpečnostní opatření: Vždy byste měli dodržovat bezpečnostní opatření při práci s elektrickými zásuvkami. Nikdy nevkládejte kovové předměty do vstupu zásuvky. Máte-li děti používejte pouze zásuvky s bezpečnostním krytem. Minimalizujete tak riziko jejich úrazu.
  4. Vliv prostředí: Pokud se zásuvka nachází v prostředí, kde je vysoká vlhkost nebo extrémní teploty, je důležité zvolit vhodný materiál, který snese takové podmínky. Pokud je zásuvka umístěna na vnější straně budovy, musí být odolná proti vodě a povětrnostním podmínkám.
  5. Technické požadavky: Pokud plánujete připojit do zásuvky velké elektrické zařízení, jako například klimatizaci nebo pračku, je třeba zvolit zásuvku s vyšším maximálním proudem a napětím.

Dodržování těchto faktorů je důležité pro bezpečný a funkční provoz elektrických zásuvek v každé místnosti.

Zásuvky pro každodenní použití

Zásuvky jsou klíčovým prvkem pro každodenní používání elektrických zařízení. Při výběru zásuvky dbejte na její typ, materiál, montáž, velikost místnosti a další faktory. Správný výběr zásuvky zajistí bezpečný a spolehlivý provoz elektrických zařízení v každé místnosti.

Pokud potřebujete podrobnější postup pro zapojení zásuvky, proklikněte se na návod, který jsme pro vás připravili.

Při montáži zásuvek vždy postupujte podle instrukcí od výrobce a dodržujte bezpečnostní opatření. Zásuvky pravidelně udržujte, minimalizujete tak riziko požáru nebo úrazu a zabezpečíte tak bezproblémový provoz.

Při výběru zásuvky zohledněte také vliv prostředí, kde bude zásuvka umístěna. Přizpůsobte zásuvky vlhkému prostředí, ale také extrémním teplotám.

Výběr správné zásuvky může být někdy složitý, ale správně zvolená zásuvka zajistí bezpečný a spolehlivý provoz elektroniky. Kvalitní zásuvky si můžete vybrat také na našem e-shopu. Neváhejte a prohlédněte si nabídku zásuvek za skvělé ceny!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze