Uklízíme sklad! Ušetřete nyní až do výše 40% na vybrané produkty!

Kategorie
 
 
 
 
 

Posuvné systémy na dveře - kompletní přehled

Blog
06.04.2023

Posuvné dveře jsou aktuálním trendem. Jsou vhodné do domácnosti, kanceláří, ale také nemocnic a fitness center. Použít je můžete opravdu všude. Šetří místo, skvělé vypadají, manipulace s nimi je opravdu jednoduchá a navíc jsou bezbariérové. V článku se dozvíte jaké typy posuvných systémů na trhu můžete najít. Přiblížíte si spolu s námi jejich výhody a nevýhody a dozvíte se plno užitečných informací o posuvných systémech. Pusťte se do čtení.

 

Posuvné systémy na dveře - kompletní přehled

Posuvné dveře jsou stále aktuálnějším trendem. Jsou vhodné do domácnosti, kancelářských budov, hotelů, nemocnic, obchodních center a na další místa. V článku se zaměříme na posuvné systémy a jejich výhody oproti klasickým dveřím. Díky našemu článku zjistíte, jaký typ posuvného systému bude nejvhodnější pro vaše potřeby a které výhody vám poskytne.

Jaké jsou výhody posuvných systémů na dveře?

Posuvné systémy na dveře mají plno výhod v porovnání s klasickými dveřmi. Jednou z největších výhod je šetření prostoru. Na rozdíl od klasických dveří nepotřebují posuvné dveře otevírací poloměr, takže se skvěle hodí do prostoru s omezeným místem. Další z výhod je estetická hodnota posuvných dveří. Působí moderně a elegantně.

Manipulace s posuvnými dveřmi je velmi jednoduchá. Můžete je ovládat manuálně nebo pomocí automatizace. Dveře s manuálním otevíráním se nejčastěji používají v domácnostech, kancelářích a v menších prostorách. Automatické posuvné dveře můžete shlédnout v supermarketech, nemocnicích, letištích a v prostorách s velkým pohybem lidí.

Posuvné dveře jsou také ideální pro osoby s omezenou pohyblivostí. To znamená, že jsou bezbariérovým řešením, což je jejich další výhodou. Neomezují osoby se zdravotním znevýhodněním nebo starší osoby.

Bezbariérový vstup umožňuje bez jakýchkoli problémů vstoupit do budovy každému. Mohou se díky němu pohybovat a využívat služeb opravdu všichni návštěvníci. Tento koncept je zaměřen na odstranění překážek, které by mohly bránit v přístupu nebo pohybu osob s omezenou pohyblivostí, jako jsou například bariéry pro vozíčkáře, nebezpečné schody, nevhodné dveře a podobně.

Všechny tyto výhody dělají z posuvných systémů na dveře vhodnou možnost pro různé typy budov a prostor.

Jaké jsou nevýhody posuvných dveří?

Prozradíme vám pár nevýhod posuvných dveří, abyste se uměli správně rozhodnout.

Nevýhody posuvných dveří

  • Montáž: Montáž posuvných dveří může být o něco náročnější než montáž klasických dveří.
  • Omezená izolace: Posuvné dveře mohou mít menší izolační schopnost. Může to vést k menším tepelným ztrátám nebo průvanu, pokud jsou špatně vyrobeny a namontovány.
  • Omezená možnost výběru designů: Vzhledem ke konstrukci posuvných dveří nejsou vždy možné stejné možnosti výběru materiálu, jako u klasických dveří.
  • Vyšší náklady: Posuvné dveře jsou dražší než klasické křídlové dveře.

Jaké znáte typy posuvných systémů na dveře?

Posuvné systémy rozdělujeme na dvě kategorie. První jsou kování na posuvné dveře, které jsou závěsným posuvným systémem a druhou kategorií jsou posuvné dveře do pouzdra. Pojďte si je s námi přiblížit.

Kování na posuvné dveře

Kování na posuvné dveře může být různého typu, v závislosti na velikosti, hmotnosti a umístění dveří. Nejčastěji se setkáváte s těmito typy kování:

  1. Závěsné kování: Tento typ kování je vhodný pro menší a lehké dveře. Dveře se zavěsí na kovové háčky, které jsou namontovány na      horním okraji dveří. Háčky následně kloužou po vodičích, které jsou umístěny na horním rámu dveří.
  2. Kladkové kování: Kladkové kování se skládá z kladek, které jsou umístěny v horním a dolním okraji dveří. Dveře jsou připojeny ke kladkám pomocí lan nebo řetězů, které procházejí kolem kladek. Při posouvání dveří se kladky točí, čímž umožňují dveřím posun po vodičích.
  3. Vedené kování: Používá se pro těžší a větší dveře. Dveře jsou připojeny ke kovovým vodičům, které jsou umístěny v horní a dolní části dveří. Tyto vodiče stabilizují dveře a umožňují jim plynulý posun.

Posuvné dveře do pouzdra

Posuvné dveře do pouzdra jsou ideální pro prostory, kde chcete ušetřit místo a zároveň dosáhnout moderního a elegantního vzhledu. Dveře jsou umístěny do zdi a při otevření se nezabere žádné místo.

Kování pro posuvné dveře do pouzdra musí být robustní a spolehlivé. To zajišťuje jejich bezproblémovou funkci. Mezi nejdůležitější části tohoto kování patří vodiče, pouzdro a úchyty.

Úkolem spodního vodiče je udržení dveří ve správné poloze a zabránění dveřím vychýlit se z trasy. Horní vodič zajišťuje stabilní a plynulé posouvání dveří. Díky úchytkám můžete dveře s lehkostí otevírat a zavírat.

Při výběru pouzdra pro posuvné dveře je důležité zohlednit váhu dveří a jejich rozměry, aby byla zvolena správná nosnost kování. Montáž bude vyžadovat menší stavební práce, a proto si na pomoc zavolejte odborníky.

Posuvné dveře do pouzdra jsou vynikajícím řešením pro všechny interiéry.

V jakých prostorách lze posuvné systémy použít?

Posuvné dveře se hodí opravdu do každého prostoru. Pro lepší představu vám několik z nich přiblížíme.

Domácnosti: Posuvné dveře jsou ideální pro domácnosti s omezeným prostorem. Šetří místo, dodají interiéru světlo a moderní vzhled. Mohou být použity jako přechodové dveře mezi pokoji, dveře pro vestavné skříně, do koupelny…

Kanceláře: Posuvné dveře jsou praktické i v kancelářských objektech. Jsou tiché, takže manipulace s nimi není překážkou pro plynulý chod práce. Oddělí prostor, zajistí vám soukromí a nebude vás rušit ani bouchání z průvanu.

Hotely a nemocnice: Jelikož jsou bezbariérové, stávají se ideální volbou pro nemocnice a ubytovací zařízení. Umožní snadný a bezproblémový přístup opravdu pro všechny.

Obchodní centra: Častokrát jsou používána v obchodních centrech, neboť umožňují plynulý přesun zákazníků.

Restaurace: Posuvné dveře mohou být použity také v restauracích jako oddělovač prostoru mezi různými místnostmi. Například mezi místností pro kuřáky a nekuřáky.

Fitness centra: Posuvné dveře jsou praktické i ve fitness centrech, neboť umožňují snadný přístup do různých místností a současně šetří místo.

Průmyslové budovy: V průmyslových budovách mohou být použity jako oddělovač prostoru mezi různými zónami nebo jako vstupní dveře pro vozidla a stroje.

Obecně platí, že posuvné dveře mohou být použity opravdu všude. Ušetří místo a poskytují moderní a funkční design. Je důležité si vybrat správný typ posuvného systému. Rozhodnout se zda sáhnete po posuvných dveřích do pouzdra nebo zavěšených na kování.

Posuvné dveře do pouzdra vyžadují mírné bourací práce, zatímco posuvné dveře na kování mají jednodušší montáž. Tak pro které z nich jste se rozhodli?

S výběrem kolejnic pro posuvné dveře vám pomůže článek s výběrem nejlepších kolejnic na našem blogu.

Posuvné dveře jsou skvělým řešením pro každý prostor

Posuvné systémy jsou praktické, estetické a ideální pro prostory s omezeným prostorem. Přiblížili jsme vám několik druhů posuvných systémů, které jsou vhodné pro různé velikosti dveří. Tento typ dveří můžete nalézt opravdu všude. Od bytových domů až po nákupní centra a nemocnice.

Při jejich výběru je důležité zvážit nejen typ, ale také celkovou estetickou hodnotu. Kvalitní kování na posuvné dveře je klíčové pro správné fungování a dlouhou životnost. V případě posuvných dveří do pouzdra je důležitá správná montáž do zdi, proto se nebojte vyhledat zkušeného mistra na pomoc.

V každém případě jsou posuvné dveře vynikajícím řešením pro moderní interiér, šetření místa a bezbariérový přístup. Proto neváhejte a prohlédněte si náš e-shop, kde naleznete mnoho užitečných doplňků do domácnosti.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze