Uklízíme sklad! Ušetřete nyní až do výše 40% na vybrané produkty!

Kategorie
 
 
 
 
 

Jak vybrat madla na nábytek

Blog
24.02.2023

Výběr madel na nábytek nebyl nikdy jednodušší! Přečtěte si náš návod a pusťte se do nákupu. Úchytky jsou nezbytnou součástí každé domácnosti. Jsou praktický a zároveň také stylový doplněk každé domácnosti. Dočtete se výhody a nevýhody 3 nejpoužívanějších materiálů pro úchytky a jiné zajímavosti. Například i to, že výběr úchytek je opravdu jednoduchý a závisí zejména na vnějších faktorech. Chcete se dozvědět více? Pusťte se do čtení článku s jednoduchým návodem.


 

 

 

Vybíráte úchytky na váš nábytek a nevíte si rady s výběrem těch nej? My vám pomůžeme! ???? Vytvořili jsme pro vás jednoduchý návod, který vám pomůže vybrat ideální úchyty. Úkolem madel na nábytku je umožnit otevírání a zavírání skříněk, zásuvek a nábytkových dvířek. Také mají estetický význam a jejich vzhled přispívá k celkovému stylu nábytku.

Návod na výběr madel:

  1. Jako první vám doporučujeme rozhodnout se pro materiál, ze kterého chcete aby byly úchyty vyrobeny. Na webu je široká nabídka madel vyrobených z materiálů jako jsou dřevo, kov, keramika, plast a podobně. Dobře zvažte, který materiál bude ideální pro váš nábytek a vkus.
  2. Jako druhé si zvažte to, jak velké úchyty by se vám líbily. Někdo mě rád minimalistické knopky a někdo zase výrazně designové úchytky. Preferujete výraznější nebo méně výrazné prvky?
  3. Barva je dalším z bodů, na které se při výběru zaměřit. Barva madla by měla být koordinována s barvou nábytku. My doporučujeme zvolit k jednobarevnému nábytku zvolit barevné úchyty, které jej decentně zvýrazní nebo k barevnému nábytku zvolit jemnější úchyty, které nábytek zjemní.
  4. Celkový design madel je dalším z bodů, na který si při výběru dávat pozor. Design úchytky přispívá k celkovému vzhledu interiéru. Můžete zvolit designové úchytky, klasické, rustikální a podobně. U nás si snadno vyberete pro jakýkoli design.

Jak jste se mohli sami přesvědčit, výběr úchytek závisí především na vnějších faktorech a je to zejména věc vkusu. Ovšem nezapomínejte ani na technické faktory! Když už víte jaký typ madel hledáte, vyberte si z takových, která vám budou vyhovovat i po technické stránce. Na co si dát pozor v tomto případě?

Důležité technické parametry, kterých dbát při výběru madel:

 

  • Rozměry: Rozměry madel jsou důležité. Pokud má nábytek již předem předvrtané dírky pro připevnění úchytek, je třeba je změřit a najít úchytky, které do nich zapadnou. Také musíte zvážit rozestup otvorů a velikost šroubů pro uchycení úchytek.
  • Typ: Existuje mnoho typů úchytek od zapuštěných, tvarovaných, přívěskových a podobně.
  • Instalace: Některé úchytky jsou instalovány pomocí šroubů, jiné jsou navrženy pro vkládání nebo západky. Na tom závisí i složitost instalace úchytky.

Věříme, že díky našemu návodu bude výběr madel jednoduchým úkolem. Pokud byste si chtěli o úchytkách nastudovat něco víc, přečtěte si náš článek o tomto stylovém detailu ZDE.

Nejprodávanější madla jsou vyrobena z plastu, hliníku a keramiky

Mezi nejlevnější madla patří ta, která jsou vyrobena z plastu. Ve vyšších cenových kategoriích se pohybují keramická madla a úchytky.

Plastová madla

Jsou velmi populární. Jejich největší výhodou je nízká cena a jednoduchá výroba, díky čemuž jsou dostupné pro většinu zákazníků. Navíc jsou plastová madla dostupná v mnoha barvách a designech.

Plastová madla jsou snadno udržovatelná a odolná. Jejich použití je vhodné pro různé typy nábytku od šuplíků, přes dvířka až po skříně. Jsou velmi lehké, a proto jsou skvělou volbou i pro dětský nábytek.

Navzdory výhodám mají plastová madla i některé nevýhody. Některé levnější typy mohou být méně odolné a mohou mít sklon k rychlému opotřebení nebo prasknutí. Pokud nejsou vhodně sladěny k interiéru a nábytku, mohou působit levně. Hledáte-li esteticky příjemné plastové úchytky, sáhněte po kvalitních od ověřených výrobců. Tím se navíc ujistíte, že budou funkční a dobře vypadající.

Hliníkové úchytky

Hliníkové úchyty jsou často vyhledávány díky jejich pevnosti, odolnosti a modernímu vzhledu. Hliník je materiál, který je odolný vůči korozi – tedy nerezaví. Jejich použití je díky této vlastnosti vhodné nejen v interiéru, ale také v exteriéru. Hliník je lehce tvarovatelný, a proto najdete v nabídce madla nejen minimalistická, ale také zdobená a výrazná.

Udržovat je v čistotě je jednoduché, postačí vám je postříkat dezinfekčním čistícím prostředkem a přetřít je hadříkem. Mají nízkou hmotnost, díky čemuž je jejich instalace velmi jednoduchá a nemá vliv na hmotnost nábytku.

Zmíníme vám i menší nevýhodu, kterou je jejich menší náchylnost k poškození. Nejčastější poškození může být poškozen lak nebo povrchové škrábance. Proto iv tomto případě sáhněte po zboží od kvalitních a ověřených výrobců.

Porcelánová madla

Porcelánové úchyty jsou elegantní volbou pro nábytek. Vyrábějí se z keramiky a porcelánu a mohou být zdobeny různými motivy a barvami. Častokrát bývají ručně malovány s jemnými detaily, což z nich činí unikátní doplňky. Porcelánová madla jsou pevná a odolná, ale zároveň jsou křehká a při pádu nebo nárazu se mohou snadno poškodit.

Při údržbě se vyhýbejte agresivním čisticím prostředkům, mohly by poškodit jejich povrch. Doporučujeme vám používat jemný hadřík namočený v mýdlové vodě. Jedinou nevýhodou, kterou bychom zmínili u porcelánových madel je jejich křehkost. Proto při vybalování a montování buďte opatrní a pokuste se předejít pádu nebo jinému poškození.

Představili jsme vám 3 nejpoužívanější typy úchytek v domácnostech a věříme, že jsme vám pomohli usnadnit výběr tohoto detailu. V našem obchodě nakoupíte zboží od ověřených a kvalitních výrobců, kteří zaručují kvalitu jejich výrobků. Pokud se už těšíte na výběr, proklikněte se na naši bohatou nabídku úchytek na webu a vyberte si ty nej.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze